Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Terhesség alatti száj- és fogápolás 1. rész

Ugyancsak a hormonok felelősek az íny duzzanatáért, ami az immunrendszer túlzott reakciójának következménye. Ez a panasz már a terhesség második hónapjától jelentkezhet,  és az idő előrehaladtával fokozódhat.

A szájüregben naponta képződik ragadós bakteriális lepedék, amely az ún. kritikus zónákban, a fogközökben és az ínyszél mentén is lerakódik. Ez a foglepedék – más néven dentális plakk – az okozója a fogágy betegségnek. Amennyiben nem távolítjuk el, ez a lepedék idővel fogkővé alakul, mely a fog és az íny közé is lerakódik.    

Az utóbbi néhány év komoly tudományos kutatásai olyan adatokat tártak fel, hogy a fogágybetegségért felelős baktériumok átjuthatnak a méhlepényen, illetve a gyulladásért felelős kémiai anyagok olyan folyamatokat indíthatnak el, melyek koraszüléshez és kis súlyú újszülött születéséhez vezethetnek.

A fogágybetegséggel kapcsolatos baktériumtömeg kihívást jelent a fejlődő magzatra és egyes kórokozóknak  korai burokrepedést és ennek következtében koraszülést okozó hatása van.

A gyulladás következtében a fog körül létrejött tasak fala hatalmas, nyitott sebfelszín, melyen át hatalmas mennyiségű baktérium és azok bomlástermékei jutnak folyamatosan a keringésbe.

A fogínygyulladás egyszerűen megelőzhető a száj és fogak folyamatos tisztán tartásával.