Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Terhesség alatti száj- és fogápolás 3. rész

El kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy a terhesség alatt azért szuvasodik a kismama foga jobban, mert a fejlődő baba „elszívja a meszet” a kismama fogaiból. Erről szó nincs. Az ok egyrészt az, hogy a kismamák többször esznek kevesebbet, de a fogmosások száma változatlan marad. Másrészt a terhességi hányinger miatt a fogmosás nem olyan intenzív, mint a várandósságot megelőző időszakban.  

Ha (élelmiszerből vagy gyomorból érkező) savval érintkeznek a fogak, először a fogzománc felső rétegeit puhítják fel, majd hosszabb savhatás alatt a fogat kémiailag oldják. A gyomorban lévő savak a hányás, öklendezés, reflux vagy gyomorégés következtében kerülhetnek a szájba. Az első harmadban leginkább a gyakori hányás, az utolsó trimeszterben a gyomorégés jellemző. A frissen felpuhult fogzománc az azonnali fogmosás következtében sérülhet, különösen a rossz fogmosási technika, az erős dörzsölés hatására. Ezért savas ételek fogyasztása, vagy hányás után először csak öblítsünk, ne mossunk rögtön fogat, várjunk fél - egy órát, ennyi idő alatt a nyál ásványi anyagai visszaépítik a felpuhult zománcot.

Sokat segít, ha a savas behatás után a szájat fluorid tartalmú szájvízzel kiöblítjük.

A legjobban azzal védjük a fogakat, ha fluoridot használunk, fluoridtartalmú fogkrém, szájvíz vagy gél formájában.

Léteznek kifejezetten saverózióra komponált termékek, magas ásványi anyag tartalommal, melyek használatával az ásványi anyagok a fogzománc mély rétegeibe is beépülhetnek, és aktívan erősíthetik és keményíthetik a megpuhult fogzománcot. Ezáltal a fogzománc egészségesebbé, erősebbé, és a savak hatásaitól is védettebbé válik.