Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Intő jelek

Intő jelek, amelyeket komolyan kell venni

Sokan talán tudomást se vesznek a duzzadt, kissé vöröslő vagy fogmosáskor gyakran vérző fogínyükről, pedig ezek a tünetek az ínygyulladás legelső jelei. Becslések szerint a világon több száz millió ember szenved ínygyulladástól, néhány éve pedig a világ hatodik leggyakoribb betegségeként regisztrálták.

A fogínyprobléma a fogíny érzékenységével indul, amely ha súlyosbodik, akkor az a fogakat a helyén tartó szövetek elgyengüléséhez vezethet. A fogíny érzékenységét a fogak felszínén folyamatosan kialakuló, baktériumokból álló filmréteg okozza.

Az ínyproblémák kihathatnak az egész test egészségére, mivel a lepedékben található baktériumok az ínyen kialakult fekélyen át bekerülhetnek a véráramba és szabadon keringhetnek a szervezetben. Azaz az ínyproblémák megelőzése nemcsak a szájüreg, hanem általában vett egészségünk védelme érdekében is fontos.

Az ínybetegségek olyan gyulladásos megbetegedések, amelyeket nem egy külső baktériumtámadás (fertőzés) okoz, hanem a szájban egyébként is jelenlevő baktériumok elszaporodása a felelős kialakulásukért. A nagyszámú baktérium és az általuk termelt méreganyagok az ínybe jutva a szervezet védekezését váltja ki, ami gyulladással jár. Ha ez a gyulladás hosszú ideig fennmarad, a fog tartószövetei megbetegednek, lesorvadnak és ez végül a fogak elveszítéséhez vezethet.  A legveszélyeztetettebbek azok, akiknél a lepedékképződés, fogkőképződés fokozottabb vagy a védekezés valamiért gyengébb. A védekezőképességet számos tényező befolyásolja. Ilyen például a dohányzás, cukorbetegség, stressz, várandóság, stb.

Az ínygyulladás szerencsére könnyedén megelőzhető és kezelhető. Az egészséges fogíny megtartásában a legfontosabb, hogy mechanikai úton, helyes fogápolással minden nap eltávolítsuk a fogzománcra és a fogínyre tapadt baktériumokat, lepedéket.