Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Fogmosás gyermekkorban 6. rész

A fogváltás időszakában fontos szólnunk néhány szót a fogsor egészséges/szabályos formájáról is, mely mind a beszédben, mind a táplálkozásban, mind pedig esztétikailag fontos dolog a gyermekek életében: A mai gyors fejlődés következményeként már óvodás korban is léteznek úgynevezett (myofunctionalis trainerek) speciális trainerek, amelyekkel egyes óvodáskorban kialakult fogazati rendellenességeket (például ujjszopás miatt kialakult „nyitott harapás”) kis korban is viszonylag gyorsan meg lehet oldani.

Sokszor a beszédhibák hátterében is fogazati rendellenességek állnak, amit a logopédus és a fogorvos együttes közreműködésével, sokkal eredményesebben és rövidebb idő alatt lehet kijavítani.

A fogváltás időszakában általában kivehető készülékkel törekszünk a rendellenességek kezelésére. Ebben a korban általában minden rendellenesség jól alakítható.

A fogszabályozó kezelés során alkalmazott különböző kivehető és rögzített készülékek egyaránt elősegítik a fokozott lepedék-felhalmozódást, ezért nem megfelelő szájhigiénia esetén megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás veszélye, ilyenkor a fogorvos a fluoridos fogkrémek használata mellett speciális fogtisztító eszközöket és egyéb kiegészítő fluoridos készítményeket írhat elő.

A készülék tisztítása során naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel (kézben!), alaposan meg kell mosni a készüléket (igény szerint lehet többször is), valamint hetente legalább egyszer, kivehető fogszabályozó készülékhez, vagy protézishez kapható pezsgőtablettás oldattal (pl: Lacalut dent műfogsor tisztító tabletta), is meg kell tisztítani (egy pohár víz, bele 1 pezsgőtabletta, amely leoldja a szabályozón maradt szennyeződéseket). Evésnél vagy ivásnál a készüléket a szájból ki kell venni. Étkezés után mindig fogat kell mosni és utána lehet visszahelyezni a szájba.

Fertőző betegségek után érdemes fertőtleníteni a készüléket, mielőtt újra szájba kerül.