Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Fogmosás gyermekkorban 3. rész

Fogmosás 4-8 éves korban

Hazánkban népbetegségnek számít a fogszuvasodás, az iskolások több, mint kétharmadának van lyukas foga, de a betegség már két-három éves korban megkezdődik. Emiatt nagyon fontos, hogy minél korábban kezdjük meg a fogak ápolását, különös hangsúlyt fektetve a példamutatásra.

A kicsik még nem képesek a hatékony fogmosásra, ezért ez a szülő feladata. Nyugodtan adjuk a gyermek kezébe a fogkefét, gyakoroljon, utánozzon minket, de a játékot mindig kövesse egy alapos fogmosás.

Először tisztítsuk meg a fogak elülső, majd hátsó felszínét, fordítsunk kiemelt figyelmet az íny közeli részekre is. Ezután sikáljuk meg a rágófelszíneket is. Nem könnyű, de érjük el a hátsó fogacskákat is.

A gyerekek nem szeretik, de tisztítsuk meg a nyelvet is, mert a baktériumok jelentős része ott tanyázik. Fontos, hogy próbáljuk megszerettetni a fogmosást, meséljünk róla, mi történik, ha nem mosunk fogat.  Óvodás korban rendszerint már ügyesebben mosnak fogat a gyerekek, de a kézügyességük csak iskolás korban elég fejlett az önálló fogmosáshoz, addig felügyeljük a műveletet.