Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Fogmosás gyermekkorban 2. rész

Fogmosásra szoktatás:        

Először játékos formában tanítsuk meg, hogyan kell öblíteni vízzel, utána fogkrém nélkül tanítsuk a fogkefe használatára. Ha a gyermek játszik a fogkefével, lenyeli a fogkrémet, stb. ez egyáltalán nem probléma, ebben a korban nem az alapos fogmosás, hanem a rendszerességre nevelés a fontos. Tegyük az esti és reggeli tisztálkodás játékos részévé a fogmosást. Mossunk közösen fogat, ennek időtartama 3-4 perc legyen. Segítsünk a gyermeknek is, mutassuk meg az egyes kézmozdulatokat, de csak addig, amíg nem vált ki ellenkezést.

A gyermekekben ösztönösen ott él az utánzási vágy, szinte észrevétlenül szokik rá a fogmosásra, és később, kézügyessége fejlődésével, a fogkefét is egyre ügyesebben mozgatja majd.

Kb. tíz éves korukig nem elég ügyesek a gyerekek a helyes fogmosáshoz, addig ellenőrizzük mindig a fogmosást.

 

Az első fogorvosi vizit:

 

A tejfogak áttörése után, kb. kétéves korában vigyük el gyermekünket az első fogorvosi vizitre.

Könnyebben megbarátkozik a gyermek a fogorvossal, ha már korábban is elvisszük CPwwfogorvos.jpgmagunkkal saját, hat havonta esedékes fogorvosi szűrővizsgálatunkra. Készítsük fel a gyermeket az első vizsgálatra, magyarázzuk el neki, mi fog történni.

Kérjük meg a fogorvost is, hogy mutassa meg a rendelőjét, magyarázza el vizsgálat közben a kicsinek, hogy mit csinál. Az első vizsgálaton – és később, a 6 havonta esedékes szűréseken – ellenőrzik a gyermek fogait, de mivel beavatkozásra általában nincs szükség, kellemes tapasztalatokat szerez. Később már természetes lesz számára a rendszeres szájápolás mellett, hogy a szűrővizsgálat is része a fogak ápolásának. Olyan fogorvost keressünk, aki jól bánik a gyermekekkel, és figyeljünk gyermekünk jelzéseire is vele kapcsolatban.