Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Ép szájban ép fogak

Fogorvosnál két kifejezéstől retteg leginkább a páciens: az egyik a káriesz (fogszuvasodás), a másik a paradontózis (fogágybetegség).

 

Mindkettő a plakk és a fogkőlerakódás következménye. Ezért az eredményes fogápolás titka: a megelőzés!

 

A fogmosást többnyire teljesen automatikusan végezzük – azaz gyakran túl gyorsan és hanyagul. A fogorvosok által ajánlott három percet lerövidítjük; néhány mozdulat ide-oda és már kész is. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy a szájban tenyésző baktériumokat kiűzzük rejtekhelyükről. A fogak számára az ilyen hanyagság végzetes lehet: a zavartalanul tenyésző baktériumok a plakk és a fogkő kialakulásához vezetnek. Ennek pedig káriesz és paradontózis lesz a következménye.

 

A plakk ragadós baktérium-filmréteg, mely állandóan képződik a fogakon. Ha ezt a lepedéket nem távolítjuk el rendesen, megkeményedik és fogkő lesz belőle.

 

A fogszuvasodás a fog állagának felületi, vagy mélyebbre hatoló romlása. A plakkban és fogkőben lévő baktériumok a cukrot tejsavvá alakítják át, mely megtámadja a fog legkülső védőrétegét, a zománcot.

 

A paradontitisz a fogakat tartó teljes rendszer baktériumok által kiváltott gyulladása. Ha kezelés híján továbbterjed, ez a fogíny sorvadásához vezet, amelynek egyenes következménye lesz a későbbiekben a fogak elvesztése.

 

Preventív hatású fogkrémek rendszeres használatával tehát megelőzhető a fogíny és a fogágy megbetegedése, vagyis tovább őrizhetjük meg fogaink épségét.