Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lacalut.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Az ép fogak fontossága

A legtöbb embernek az élete során adódhatnak fogproblémái, melyek akkor pokoli fájdalmat okozhatnak. Tehát rendkívül fontos a megelőzés, ez azonban csak rendszeres fogápolással valósítható meg.

 

Egy felnőttnek összesen 32, egy gyermeknek 20 foga van. A hatodik és tizenkettedik életév között a tejfogak egymás után megmaradó fogakra cserélődnek.

 

A baktériumok elpusztítása

Sajnos, a fogak fájdalmat is okozhatnak, amikor először kinőnek, néha közben is, és többnyire, mikor az ember elveszti azokat. Gyerekeknél megújulnak a fogak. A második, maradó fogsornak pedig sok mindent kell életen át kibírnia: édeset, savanyút és mindenekelőtt a nagy nyomást rágás közben.

Ezért olyan fontos a helyes fogmosás, mivel már néhány óra elteltével az előzőleg megmosott (!) fogak felületén is hemzsegnek a baktériumok.

Cukorral táplálkoznak, ezeket szerves savakká bontják le, melyek aztán megtámadják a fogzománcot. Ha a fog már megsérült, a baktériumok áthatolnak a védőrétegeken, és gyulladásokat, fertőzéseket okoznak. Ezenkívül, a beteg fogak gyulladásokat válthatnak ki a szervezeten belül. A bakteriális foglepedék, melyet plakk-nak is neveznek, eltávolítása kiemelkedően fontos.

Az ilyen lerakódások megelőzésére a fogkrém kiválasztása is döntő fontosságú. A jó fogkrém megszabadítja a fogakat a lepedéktől, a kellemetlen szájszagtól és erősíti a fogínyt.

 

Profi tipp

A tudósok egyébként azt ajánlják, hogy gyümölcs, vagy más savas élelmiszer fogyasztása után ne közvetlenül, csak legalább 30 perc elteltével mossunk fogat. Ennek az az oka, hogy a gyümölcssavak megtámadják a fogzománcot. A fogaknak kb. fél órára van szükségük, a regenerálódásra.

 

Extra frissesség

Fogmosás után szájvíz gondoskodik a friss leheletről. A jó szájvíz fertőtlenít is, ezzel megelőzve a fogínygyulladást. A fogíny problémáira speciális fogkrémek és gélek nyújthatnak megoldást. Ezek erősebbé és feszesebbé teszik a szövetet és támogatják a gyógyulási folyamatot.

A helyes fogápolás mellett elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés (évente kétszer). Nem árt egyéb segédeszközök, fogselyem, fogpiszkáló és interdental fogkefe használata sem. Helyes használatukkal sok bajnak vehetjük elejét.