Terhesség alatti száj- és fogápolás 2. rész
Ha a fogmosás reggeli rosszullétet okoz, öblögessünk foglepedék képződését gátló szájöblögetővel.
A megfelelő táplálkozás, különösen a magas C- és B12-vitaminban gazdag ételek, szintén sokat segíthet a fogak épségének megőrzésében.
Tanácsos ilyenkor gyakrabban látogatni a fogorvost, mert gyakori tisztítással is megelőzhető a gyulladás és csökkenti a terhességi daganat (epulis) kialakulásának veszélyét is.
Terhes asszonyok sok esetben szokatlanul egészségtelenül étkeznek. Savanyú ételek, fagylalt, édességek rendszertelen nassolás stb. fogszuvasodást okozhatnak, ha étkezés után nincsenek eltávolítva időben a fog felszínéről. A fogszuvasodás a terhesség alatt bizonyos
hajlamosító tényezők megléte esetén az átlagosnál is nagyobb veszélyt jelenthet. Ilyen tényezők a
helytelen táplálkozás mellett, egyes betegségek (pl. cukorbetegség), a hiányos szájhigiéne és
a terhes nő nyálösszetételének megváltozása.
Az előbb felsorolt okok miatt is fontos a különlegesen jó szájhigiéne fenntartása.
Ehhez egyrészt szükség van a professzionális szájhigiénés kezelésre, melynek során a szájhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatti fogköveket eltávolítja, a gyökérfelszíneket lesimítja. Továbbá szükség van a tökéletes otthoni szájápolásra. Mosson minden étkezés után fogat, de minimum egyszer naponta végezzen egy olyan alapos fogmosást, mely legalább öt percig tart: minden felszínt alaposan mosson meg, majd a fogközöket fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével tisztítsa.